Verkeersdrempels Nuenen-Zuid onneembaar!

Vlak voor de Kerst 2017 werd de argoloze automobilist op de kruising Hoge Brake/Oude Kerkdijk opgeschrikt door zo’n steile verkeersdrempel dat er aanzienlijke schades ontstonden aan bumpers, uitlaten, etc. De drempels waren zo steil dat de normale weggebruiker er slechts stapvoets overheen kon rijden. Geen enkele waarschuwing vooraf van gemeentewege. Meer dan 100 burgers reageerden op facebook geschokt.

Reeds in 2016 en 2017 heeft de bewonersvereniging Het Puyven alsmede de Nuenense afdeling Veilig verkeer Nederland en de Fietsersbond Nuenen aandacht gevraagd voor de uiterst gevaarlijke verkeerssituatie op de kruising Hoge Brake/Oude Kerkdijk. Gevaarlijk voor fietsers, wandelaars en automobilisten.

Meer specifiek wezen Het platform Nuenen-Zuid en de bewonersvereniging Het  Puyven  bij het eerste overleg met W70 verkeerswethouder Jansen op de noodzaak van een snelle oplossing van de problemen. Er zouden gepaste maatregelen genomen worden. Dat is inmiddels al weer een tijd geleden. Van alle beloften is tot heden niets terecht gekomen. Sterker nog : vlak na het aanbieden aan de gemeente door de Nuenense afdeling van Veilig Verkeer Nederland van een rapportage over onveilige en gevaarlijke plaatsen voor fietsers en voetgangers in Nuenen waaronder de kruising Hoge Brake/Oude Kerkdijk, bagatelliseerde W70 verkeerswethouder Jansen de situatie door in het Eindhovens Dagblad te verklaren : “ We hebben natuurlijk niet overal meteen geld voor. Maar dit is wel reden om nog eens naar zo’n situatie als aan de Lyndakkers te kijken.” Einde citaat.

Onbegrijpelijk en een schande……..niet overal meteen geld voor! De drempels die er nu liggen zijn zo goedkoop dat zelfs de kleinste gemeente deze kan bestellen  bij de leveranciers van drempels. Onmiddellijk leverbaar uit voorraad. De enige echte oplossing is het plaatsen van stoplichten. Ook de kosten daarvan kan de gemeente Nuenen direct ophoesten. NB herhaalt: de gemeente heeft wel de miljoenen om de exploitatieverliezen van het Klooster vanaf 1998 tot heden en vanaf 2018 jaarlijks voor exploitatieverliezen 250.000 euro te betalen. En 2.3. miljoen  voor verlies op aankoop en terugverkoop van het autobedrijf Tonnie van der Heijden in Gerwen.Om maar een paar voorbeelden te noemen.

De aanleg van de verkeersdrempels is een blunder. Welke deskundige heeft hier nagekeken? Wie is verantwoordelijk? Wie zijn de dupe?  Het doet denken aan die andere blunder in Nuenen-Zuid te weten door het voorstel te schrappen van de ontlasting van het verkeer in Nuenen-Zuid via de verbindingsboog Meierijlaan naar de Europalaan. Gevolg verviervoudiging van het verkeer over de Geldropsedijk.Gebleven is de openstelling van de busbaan. Daarmee zit Nuenen-Zuid en het Eeneind met de gebakken peren.

 Jacques Leemans
Lijsttrekker Nuenens Belang
bij de raadsverkiezing van 21.3.2018